viernes, 21 de mayo de 2010

Com fer una cacera del tresor

El procés de creació de les caceres del tresor es poden resumir en els passos següents:

- Elecció del tema i dels objectius didàctics: és convenient parlar d’un tema sobre el qual no ens agradés el tractament que en fem o que no funciona amb els alumnes.

- Preparació de la fulla de treball: La fulla pot ser en paper o en format HTML perquè els alumnes la consultin o online o en el disc dur de l’ordinador i puguin anar als URL amb un sol clic del ratolí, sense necessitar escriure’ls per complet.


La cacera es pot dividir en quatre apartats:

- Introducció: Descripció de l’exercici i les instruccions per a poder realitzar-lo. S’ha de despertar l’interés per resoldre les preguntes.

- Preguntes: Llistar i numerar les preguntes o activitats a realitzar. S’han de adequar al nivell dels alumnes, als més petits preguntes més senzilles i extretes directament dels recursos i pels més grans amb més dificultat i que s’hagin de trencar més el cap. Es pot preguntar el perquè, el com i fer escollir entre opcions.

- Recursos: Hem de llistar els títols i els URL’s de les pàgines a consultar per a trobar les respostes a les preguntes o per realitzar les activitats.

- La gran pregunta: Incloure una pregunta final, la resposta de la qual no es trobi directament en cap pàgina, sinó que depengui de les preguntes i del que han aprés buscant respostes.


Consells útils per fer caceres del tresor:

1. Identificar el tema i l’àrea d’estudi.
2. Procurar que les preguntes portin al pensament i a la reflexió.
3. No hauríem d’incloure més de 10 vincles.
4. S’ha de determinar un temps concret per fer la caça i controlar en tot moment el que fan.
5. S’ha de planificar com compartiran la informació els alumnes.
6. S’ha de comprovar que no hi ha vincles morts, és a dir que a tots els vincles s’hi pot accedir.


Avaluació:

La manera més senzilla és avaluar segons els encerts i la qualitat d’aquests. Una altre forma d’avaluació és avaluar els procediments que han utilitzat per arribar a la resposta.


Un instrument molt adequat per poder crear caceres del tresor és el portal QUIA on a part de crear i penjar les teves pròpies caceres, pots veure i utilitzar les de la resta d’usuaris registrats. Us deixem amb un tutorial sobre la utilització de QUIA:


No hay comentarios:

Publicar un comentario