martes, 11 de mayo de 2010

Interculturalitat


Diversitat cultural, multiculturalitat, interculturalitat, diàleg, identitat i convivència són termes que fem servir quan parlem del procés de mundialització de la societat actual, marcada profundament pels processos migratoris. Les societats humanes són, per naturalesa, diverses, la qual cosa les fa multiculturals, però no sempre interculturals. Hi havies pensat mai?

Sempre n'hi ha hagut, de diversitat cultural, i amb els fenòmens migratoris les societats esdevenen multiculturals, és a dir, diverses cultures hi coexisteixen, però no sempre hi conviuen. En canvi, parlem d'interculturalitat quan hi ha diàleg entre cultures diferents, que interactuen i fins i tot es barregen per compartir costums i valors.

Malgrat la teoria, sovint la convivència acaba en conflictes, en confrontacions entre col·lectius o en la persecució de la diferència, és a dir, racisme i xenofòbia. Per a plantar cara a aquestes situacions de violència i desemparament, hi ha entitats civils de molts països que han creat mecanismes de protecció i acollida per a les persones que vénen de fora, generalment amb pocs recursos. D'altra banda, els governs de molts estats tenen polítiques migratòries per a regular l'entrada de persones estrangeres que en alguns casos inclouen accions d'acollida per a facilitar la integració dels nouvinguts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario